Wethouder Jos Dings reikt cadeaukaarten uit aan pleeg- en steunouders

Van 3 tot en met 10 november is het de Week van de Pleegzorg. Een week om de aandacht te vestigen op pleegzorg, en vooral het tekort aan pleegouders. Daarom worden alle pleeg- en steunouders in Beemster deze week in het zonnetje gezet met een cadeaukaart van Purmerend Winkelstad. Wethouder Jos Dings reikt de bonnen uit aan Yolanda van der Arend, coördinator bij Buurtgezinnen.
 
Er is al jaren een tekort aan pleegouders. Ook in Beemster. Terwijl er jaarlijks juist meer kinderen zijn die op zoek zijn naar pleegouders. Te weinig pleegouders betekent dat kinderen vaker doorgeplaatst worden op een tijdelijke locatie (crisispleeggezinnen, gezinshuizen of in leefgroepen) of dat het lang duurt voordat de juiste match voor een fijne plek gevonden is. Ieder kind heeft het recht om op te groeien in een gezin. Om ergens thuis te mogen zijn, om zelfvertrouwen op te doen en zich te kunnen ontwikkelen. De Week van de Pleegzorg  vraagt aandacht voor het belang van meer pleegouders, onder de titel  #groenlicht. In het hele land worden gebouwen of objecten groen verlicht om aandacht te vragen voor pleegzorg.
 

Cadeaubon voor pleeg- en steunouders

Alle pleeg- en steunouders krijgen deze week van gemeente Beemster een cadeaukaart van Purmerend Winkelstad uitgereikt. Wethouder Jos Dings ging langs bij coördinator Yolanda van der Arend. Jos: ‘We zijn ontzettend dankbaar dat Beemsterlingen hun deuren openen en kinderen willen opvangen. Ieder kind moet kunnen opgroeien in een stabiele thuissituatie, maar dat is helaas niet altijd mogelijk. Daarom is de opvang en aandacht van alle pleeg- en steunouders zo belangrijk.’

Onder het motto ‘Opvoeden doen we samen’ koppelt Buurtgezinnen gezinnen die steun kunnen gebruiken aan een stabiel gezin in de buurt. Zo krijgen kinderen wat extra liefde en aandacht en worden ouders ontlast. Dit voorkomt dat problemen verergeren en zorgt ervoor dat kinderen positief opgroeien in hun eigen gezin. Coördinator Yolanda van der Arend: 'Eigenlijk doen de gezinnen wat vroeger heel gewoon was: andermans kinderen regelmatig een (mid)dagje opvangen zodat de ouders even wat tijd voor zichzelf hebben. En de kinderen hebben een leuke dag met nieuwe vriendjes of vriendinnetjes. Of opa’s en oma’s trouwens. Mooi om te ervaren hoe deze informele en vrijwillige methode zoveel effect kan hebben.'
 

Week van de Pleegzorg

In Beemster zijn er actieve pleegouders (via Levvel) en steunouders (via Buurtgezinnen). Buurtgezinnen koppelt (steun)gezinnen aan (vraag)gezinnen die het zwaar hebben en wel wat steun kunnen gebruiken bij de opvoeding van de kinderen. Het is een lokaal initiatief en heeft ook een link met pleegzorg: ter preventie of bij het afschalen ervan.

Tijdens de Week van de Pleegzorg organiseren de jeugdhulporganisaties sámen met de gemeenten allerlei activiteiten voor pleegouders en pleegkinderen, ook voor geïnteresseerden. Op 16 november 2021 organiseren Kenter, Levvel, Parlan en WSG een gezamenlijke online informatiebijeenkomst over pleegzorg.