Herdenken

Op 4 mei om 20.00 uur zijn we 2 minuten stil. Tijdens de Nationale Herdenking herdenken we allen - burgers en militairen - die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.

Elk jaar wordt in Beemster om 18.00 uur een korte plechtigheid in woord en gebed gehouden bij het monument achter Zuiderweg 41. Daarna wordt om 19.00 uur een herdenkingsbijeenkomst gehouden in de Hervormde Kerk in Middenbeemster. Na deze bijeenkomst gaat men naar het monument op ‘Het Landje’ aan de Rijperweg waar om 20.00 uur twee minuten stilte in acht wordt genomen. Aansluitend vindt kranslegging plaats.

Oorlogsmonumenten in Beemster

Middenbeemster Het Landje

Monument ter nagedachtenis van de gevallen illegale strijders in de gemeente Beemster. Op dit monument staan de volgende namen: Cornelis ten Hoope, Nicolaas Jonk, Jan Ruijter, Joris Ruijter, Jan Prins, Arie Prins, Ben Hollander, Gerrit Hoogstraaten, Jaap Groot Jzn, Elias Doets, Koen Rozendaal.

De afsluitende inscriptie luidt: 'Gedenk uw doden en vergeet niet het offer dat zij brachten' . Het monument is in juli 1945 onthuld en is een ontwerp van Jan Plas.

Zuidoostbeemster achter Zuiderweg 41

Op 19 augustus 1940 werden de vliegeniers van het RAF-vliegtuig boven Beemster neergehaald.

De sergeants K.H. Dobb en A.M. Pillans kwamen hierbij om het leven. Jaarlijks worden zij op 4 mei herdacht bij het voor h opgerichte monument aan de Zuiderweg.

Middenbeemster - bij Rijperweg 37

Drie oud-leerlingen van de 'Vakteekenschool', vele jaren ondergebracht in dit voormalige schoolgebouw, verweerden zich, elk op zijn eigen wijze, tegen de bezetter. Twee van hen, Willem Woestenburg en Hen Beers werden op 6 februari 1945 door de Duitse bezetter om het leven gebracht. Op 5 maart 1945 kwam Beemsterling Piet Rol in het Duitse concentratiekamp Neuengamme om het leven.

De gedenkplaat is na de oorlog door de heer H. Bakker, leraar aan de 'Vakteekenschool', vervaardigd.

Joannis de Doper Westbeemster

In de Roomskatholieke kerk Joannis de Doper in Westbeemster is een gedenkplaat opgenomen.

Hierop staan de namen van 7 Beemsterlingen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn opgepakt en de oorlog niet hebben overleefd: Nico Kaandorp, Petrus Huiberts, Theodorus Heeman, Jo Huiberts, Maarten Koning, Jan Ruijter, Joris Ruijter.
 

 

Contact

Vragen aan het 4 mei-Comité over het programma en andere zaken met betrekking tot de organisatie kunt u richten aan bs@beemster.net