Als de sirene gaat

Goed voorbereid zijn is het halve werk. Als de sirene gaat is er écht iets aan de hand. Daarom is het goed om alvast te weten wat u dan moet doen. Schrik niet. Blijf binnen. Of gá naar binnen. Sluit ramen en deuren en zet de radio aan op rampenzender RTV Noord-Holland. U hoort dan wat er aan de hand is en wat u kunt doen.

Eén keer per maand, de eerste maandag van de maand om twaalf uur ‘s middags, testen de gemeentes in Zaanstreek-Waterland hun sirenes. Dan hoeft u niets te doen. Gaat de sirene op een ander moment? Dan is er iets aan de hand. Zorg dan dat u een ‘schuilplek’ vindt. Gewoon thuis of in het bedrijf waar u werkt. Of bijvoorbeeld in de winkel waar u net rondloopt.

Kinderen die op school zitten, moeten dáár binnen blijven. Houd er rekening mee dat sirenes niet overal te horen zijn, dus waarschuw mensen - bijvoorbeeld medeweggebruikers - die de sirene mogelijk niet hebben gehoord.

Het is belangrijk dat u gastvrij bent. Verleen onderdak. Iedereen moet zo snel mogelijk binnen kunnen zijn. Omdat bij veel ongelukken of rampen gevaarlijke stoffen kunnen vrijkomen, is het bovendien belangrijk dat u alle ramen en deuren dicht doet. Sluit ventilatieroosters en zet indien mogelijk de (mechanische) ventilatie uit. Zo komen er geen gevaarlijke stoffen binnen.

Via de rampenzender RTV Noord-Holland,ontvangt u verdere instructies

  • Radio ether: FM 93.9
  • Radio kabel: FM 92.5
  • TV digitaal: Ziggo 30 + 987
  • TV Kabel: kanaal 6+ (184 MHz)

Ook op de website van uw eigen gemeente of via www.crisis.nl kunt u dit terugvinden. Als de stroom uitvalt, is de radio hét alternatief. Daarom is het belangrijk dat u een radio heeft op batterijen. Omdat u niet weet hoe lang u binnen moet blijven, is het verstandig om een noodpakket met voldoende water (in pakken of flessen), kaarsen, houdbaar eten, eventueel medicijnen en dekens in huis te hebben. Het is niet zo dat als de sirene stopt, de situatie weer veilig is. Als de gevaarlijke situatie voorbij is, hoort u dat via RTV Noord-Holland.

Wat moet u doen als de sirene gaat?

1. Ga naar binnen
2. Sluit ramen en deuren en zet de (mechanische) ventilatie uit
3. Luister naar de rampenzender RTV Noord-Holland

  • Radio ether: FM 93.9
  • Radio kabel: FM 92.5
  • TV digitaal: Ziggo 30 + 987
  • TV Kabel: kanaal 6+ (184 MHz)
  • en volg de instructies op

4. Weet wanneer het buiten weer veilig is

Goed voorbereid zijn heb je zelf in de hand

Voor meer informatie

Voor meer informatie over crisisbeheersing en rampenbestrijding in de gemeente Beemster, kunt u contact opnemen met de ambtenaar Veiligheid en Crisisbeheersing. U kunt hiervoor bellen met het Klant Contact Centrum Purmerend (0299) 452 452.